13 december 2011

Sankta Lucia

Ja, den 13:e december är här.
Idag på lunchen på jobbet lät det ungefär såhär:

"Asså det här med att killar ska vara Lucia, va'e de för skit egentligen? Varför kan man inte hålla på den traditionen, att det alltid ska vara på det viset."
"Ja, som den där jävla Jonas Gardell babbla om."
"Men det är ju bara för att han är bög, haha."
"Det var ju i någon skola där en kille blev framröstad och som ville vara lucia. Skolan kunde ju inte göra nått åt saken, då är ju det diskriminering...Liksom, kom igen."
"Ja men nu förtiden ska ingen kille ha blåa kläder och tjejer ska inte ha rosa, allt ska vara så jävla neutralt."
"Och killar ska leka med Barbiedockor!"
"Ah, men hur många vill det då?" (Väldigt många enligt mig)
"Dom är ju så små så dom fattar ju inte vad som..."

...

Jag vet inte vad jag ska säga.
Mina s k kolleger lever upp till den stereotypa bilden av en hantverkare ganska väl. De är helt klart jävligt trångsynta, aka idioter, när det kommer till den punkten. Annars pratar de om relativt ointressanta grejer.

Jag vill framföra detta först och främst:
(taget från wikipedia, nejdetärinteheltpålitligtmenjagharlästdettaienbokiskolanockså!)


"I den västerländska kulturen blev rosa tillskrivet till ett enskilt kön på 1920-talet eller tidigare. Från då till 1940-talet ansågs rosa vara lämpligt förpojkar eftersom färgen var releterad till rött och därför mer maskulin, medan blått betraktades som lämpligt för flickor eftersom det var en mer känslig och prydlig färg. Sedan 1940-talet var den samhälleliga normen omvänd; rosa var lämpligare för flickor och blå för pojkar, en vana som har fortsatt in på 2000-talet."




När jag var liten hade jag nästan inga rosa kläder, såvitt jag sett från gamla foton, det var mycket rött,lila och brunt. Jag lekte visst med barbies ett tag men tyckte om att leka med bilar och tåg(som majoriteten anser som mer manligt). Varför ett barn ska tvingas välja vilka leksaker "den borde" leka med förstår jag mig inte på. Är det föräldern eller barnet som ska leka? De har ju inte tagit till sig dessa intryck och "krav" från sin omgivning. Och jag tror verkligen inte att ett barns leksak kommer avgöra hela barnets framtid.

Och att sexualitetens minoritet skulle vara en bunt korkade människor är ju helt sjukt. Det är väl trångsyntheten och intelligensen om nått som skiljer oss människor åt, om något!

Så, nu känns det bättre.

6 kommentarer:

  1. Jag håller med om att man ska få leka med de leksaker man VÄLJER att leka med. Det är inget fel på mig för att jag lekte med lego, transformers och bilar när jag var liten(eller?). Men jag älskade ju också dockor.
    Dock håller jag med om att vi ska hålla Lucia kvinnlig. En flicka skulle ju inte gå upp på scenen och spela Jesus under julspelen. Så man lär inte barnen vad som är realistiskt ifall lilla "Adam Svensson" går upp med ljus i håret. Eftersom att Lucia är en högtid tillägnat en italiensk kvinna som gjordes martyr av så ska barnen få lära sig det.

    Så om min son i framtiden vill ha ett rosa lakan med törnrosa eller askungen så får han det. Men tradition är tradition och det ska vara rätt. Man lär ju inte ungarna att påskharen kommer på Halloween? ;)

    SvaraRadera
  2. Jag tycker folk tar traditioner på alldeles för stort allvar. Förr i tiden fanns det väldigt många manliga Lucior. Jag citerar: "Den första gånge en lucia med ljus på huvudet finns dokumentariskt belagd är från 1820, och det handlade då faktiskt om en manlig lucia!"

    Det tycker jag låter fint, även om det handlar om att mannen (DÅ) hade större makt än kvinnor. Men nu när vi lever i ett modernt samhälla nästan hundra år senare tycker jag att killar ska få vara lucia om de vill, annars är det diskriminering. (Sådant går åt båda hållen) KRAM!

    SvaraRadera
  3. Förlåt, nästan två hundra år ska det ju vara så klart.

    SvaraRadera
  4. Anledningen till att Lucia var en man i ditt 1800-talsexempel är ju, enligt wikipedia, för att en kvinna inte skulle orka bära den stora skålen med glöggus.
    Att män spelar kvinnoroller är ett lika gammalt fenomen som teatern självt. T ex i de gamla grekiska dramorna http://sv.wikipedia.org/wiki/Antikt_grekiskt_drama. Enligt Wikipedia är Commedia dell'arte den första konstformen som tillåter kvinnor på scen, och det är först på 1500-talet. Har dock bara en kvinnlig karaktär... http://sv.wikipedia.org/wiki/Commedia_dell%27arte
    Att kvinnor spelar män är förmodligen vanligare hos barn, då färre killar vill hålla på med teater. Ett annat perspektiv är att de flesta intressanta, komplexa rollerna är skrivna för män. Dock görs krossgender-teater både av fria teatergrupper och ibland på de stora scenerna, som t ex i Shakespeares Rikard den tredje på Stadsteatern för några år sedan.
    Jag vill även påpeka att på den berömda bilden i Sixtinska kapellets tak, där Jesus sträcker upp handen mot Gud, där bär Gud en rosa klänning.

    Klart grabben ska va Lucia!

    SvaraRadera
  5. Ja asså jämnställdhet = GREAT! men det här är problemet med den svenska befolkningen. Vi håller INTE i tradiitonerna och det är därför mycket av våran kultur är försvunnen. Därför tycker jag inte om när folk klagar över att "invandrare kommer och ersätter vår kultur med deras" och "vi har ingen kultur". För igentligen har vi ju det men den framhävs inte bara för att svenskar är så konflikträdda.

    Snart kommer det ju inte vara Tomten som kommer på Julafton men hans fru, Tomtemor, kommer sitta och läsa julklapparna bara för att kvinnor också ska vara tomte . Var går gränsen för "löjlighet"? Jag tycker att killar och tjejer kan göra exakt samma saker, men när det handlar om gamla traditioner så ska man hålla på det. Annars försvinner hela sverige i ett myller av andra kulturer, "jämnställdhet" och så sitter alla svenskar och e sura för att det försvunnit. För enligt svensken e det ju alltid "någon annans fel".

    Anledningen till att man valt kvinnor att vara Lucia är väl antagligen för att meningen är att man ska gestalta den här KVINNAN som har stått upp för något HON tror på. Och det skulle bli förvirring ifall en kortklippt brat dök upp i vit skrud och ljus på huvet och ba "jag står upp för det någon kvinna sa för långe sen (även fast jag itne vet vad det är)."
    Och sångerna lyder ju "HON kommer med vårt hopp och tro" då blir det ju snett att en kille dyker upp.

    Det här går ju att dra hur långt som helst liksom :/

    SvaraRadera
  6. Till Kajsa: Ja, jag såg Rikard den tredje, jag förstod inte så mycket eftersom att det var mycket på vers och jag var inte speciellt gammal eller påläst, men det var verkligen häftigt att se en pjäs med bara kvinnor. Att vi idag kan sätta upp sådana pjäser är för de flesta en självklarhet och för oss i norden (europa? Inte läst in mig i detta), Så om vi nu "har lärt oss acceptera" detta, varför ska inte killen gå i klänning? Heja!

    Till Ellinor:
    Fast det är väl många traditioner vi har här i sverige som inte ursprungligen är svenska, utan som vi tagit till oss (så varför inte invandrare också och hela baletten.Om du förstår vad jag menar.) Vi människor är öppna till en viss gräns, och sen dikterar folk om att det är tradition och hejåhå.
    Lucia och Jesus är inte svenska och inte heller svenskar för den delen. Men ändå firar vi i norden(och på de flesta platser på jorden) Jesu födelse och död och att Lucia kommer till oss i mörkret och sprider ljus och blablabla. Är det bara tradition för att samhället bestämde sig för detta för några tusen år sedan? Kan man skapa nya traditioner? Kan inte pojkar/män klä sig i klänning om de vill? Får man vara homosexuell, det är ju inte speciellt "traditionsenligt" om man ska försöka vrida på det från det hållet. (då tänker jag på "överlevnadsinstinkten") Det här kan man också dra hur långt som helst.

    Jag skulle kunna introducera tomtemor till mina barn, när de är unga, då skulle de inte veta något annat, då skulle de tycka att det är jättekonstigt att det kommer hem tjocka,skäggiga gubbar hem till andra barn. Precis som att barn med homosexuella föräldrar inte vet något annat, eller att ensambarn inte vet hur det är att ha syskon.

    SvaraRadera